چرا باید برای نوزاد خود دندان گیر بگیریم؟

اگر کودک دلبند شما تازگی‌ها مدام دستش را در حلقش فرو می‌کند یا چیزی در خانه نمانده که آن را گازگازی نکرده باشد، نگران نشوید؛ دارد دندان درمی‌آورد!
هنگامی‌که کودک به حدود سه تا چهار ماهگی می‌رسد، نوک تیز دندان‌هایش به لثه‌های لطیف او فشار می‌آورند تا بتوانند راهی برای جوانه‌زدن پیدا کنند. در این حالت کودک درد و خارش دارد و هر چیزی را گاز می‌گیرد تا لثه‌های حساسش را تسکین دهد. مسلما دیدن این شرایط برای هر پدر و مادری بسیار سخت است و می‌خواهند هر کاری برای کمک به او انجام دهند.
پزشکان می‌گویند استفاده از دندان گیر کودک یک ضرورت نیست، اما واقعا به تسکین او کمک می‌کند. مسلما تماشای او در شرایطی که از خارش و درد کلافه است اصلا خوشایند نیست. در این حالت کودک ممکن است داد و بیداد کند، گریه کند و حتی عصبانی شود. او نمی‌داند چه اتفاقی دارد می‌افتد، فقط می‌داند حالش خوب نیست. خرید یک دندان گیر خوب هم او را نجات خواهد داد و هم برای شما آرامش به ارمغان می‌آورد.

البته مزایای دندان گیر به این مورد محدود نمی‌شود. دندان گیرها در شکل‌ها و رنگ‌های جذابی تولید می‌شوند و کودک تا مدت‌ها با آن سرگرم خواهد بود. همچنین کودکان دوست دارند همه چیز را با دهان خود کشف کنند و مهارت‌های حرکتی دهان را تقویت کنند. کشف دهانی یکی از پیشرفت‌های اساسی دوران کودکی است که نقش مهمی در بهبود ماهیچه‌های موردنیاز برای سخن گفتن کودک و یادگیری محیط پیرامون او بازی می‌کند.

از دیگر مزایای دندان گیرها این است که معمولا ایمن هستند. به‌این‌ترتیب کودک مجبور نمی‌شود برای تسکین لثه‌های خود هر چیزی را (که ممکن است آلوده یا خطرناک باشد) به چنگ می‌آورد، گاز بگیرد یا بجود.
چه زمانی باید دندان گیر کودک را بخرم؟
معمولا بیشتر کودکان از چهار تا شش ماهگی شروع به دندان درآوردن می‌کنند اما درد و خارش ناشی از آن، از هفته‌ها قبل از آن آغاز می‌شود. به‌عنوان یک قاعده کلی از دو ماهگی به بعد دندان گیرها را داشته باشید تا هر وقت شروع شد آنها را به کودک بدهید.
دندان گیر کودک چطور کار می‌کند؟
هنگامی‌که کودک آن را گاز می‌گیرد و می‌جود، فشار متقابل کمی روی لثه‌های او که به‌دلیل جوانه زدنِ دندان جدید حساس و متورم شده‌اند وارد می‌شود و این موقتا او را تسکین می‌دهد. برخی از آنها با نوعی ژل پر شده‌اند که اگر در فریزر قرار دهید، سردی را در خودشان نگه می‌دارند و مانند یک کیسه یخ با خنک‌کردن لثه‌ها جریان خون در آن منطقه را کاهش می‌دهند. در نتیجه به کاهش تورم و التهاب لثه کمک می‌کنند.
برای خرید دندان گیر به موارد زیر توجه کنید:
تعداد دندان گیرها بسیار زیاد و متنوع است. دندان گیرهای چوبی، دندان گیر سیلیکونی، دندان گیر قابل فریز کردن، دندان گیر طبیعی (ارگانیک)، دندان گیر پلاستیکی و در مدل‌ها و طرح‌های مختلف مانند حلقه‌ای، گیره‌دار، صدا دار، گردنبندی، شبیه حیوانات و میوه‌ها و خوراکی‌ها دیگر انواع دندان گیر هستند. اما واقعا کدام یک از آنها بهترند؟
جنس دندان گیر
دندان گیرها از مواد مختلفی مانند پلاستیک، چوب، سیلیکون و پارچه‌های مخصوص ساخته می‌شوند.

دندان گیر پلاستیکی
امروزه دندان گیرهای پلاستیکی کمتر از بقیه موارد فروش دارند، زیرا در هر صورت پلاستیک حاوی مواد شیمیایی خطرناکی است که سلامت کودک را به خطر می‌اندازد.

دندان گیر سیلیکونی
این ماده در طیف وسیعی از لوازم مربوط به کودک استفاده می‌شود. سیلیکون ملایم است و بافت آن برای لثه‌های لطیف کودک مناسب است. همچنین برای سلامتی کودک خطرآفرین نیست. بااین‌حال از معایب سیلیکون آن است که اگر در منزل حیوان خانگی داشته باشید، موی آن به سرعت به آن خواهد چسبید و این بسیار خطرناک است.

دندان گیر چوبی
دندان گیرهای چوبی طبیعی هستند و بنابراین مشکلی از نظر سلامتی برای بچه ایجاد نمی‌کنند. اما باید مطمئن باشید که سطح آن صاف است و لثه کودک را اذیت نمی‌کند. همچنین بسیار مهم است که پرداخت نشده باشد (فرایند پرداخت چوب به معنای افزودن برخی مواد شیمیایی برای حفظ استحکام آن است).

اطمینان حاصل کنید که رنگ استفاده شده روی آن از نوع رنگ‌های طبیعی باشد و حاوی مواد شیمیایی خطرناک نباشد. همچنین دندان گیر چوبی باید طوری باشد که تراشه‌ای از آن جدا نشود و وارد مجرای حلق کودک نشود.

از معایب این نوع دندان گیر، وزن آن است. دندان گیر چوبی برای نوزادان کوچک‌تر کمی سنگین است.

دندان گیر پارچه‌ای
این دندان گیر از مواد ارگانیگ مانند کتان خالص و مرغوب تولید شده است و درون آنها را با الیاف طبیعی ذرت و ضدآلرژی پر می‌کنند که برای کودک کاملا بی‌خطر است. عیب آن در این است که ممکن است شست‌وشوی آن کمی دشوارتر از سایر انواع دندان گیر باشد.

مواد داخل دندان گیر کودک
برخی از دندان گیرها با موادی ژل مانند پر شده‌اند که می‌توانید آنها را در فریزر قرار دهید تا با خنک‌کردن لثه التهاب و درد را تسکین دهد. بااین‌حال در مورد این دندان گیرها این نگرانی وجود دارد که نکند سوراخ شوند و ژل آنها به دهان کودک سرازیر شود و کودک آنها را ببلعد.

اندازه دندان گیر کودک
اندازه دندان گیر بسیار مهم است. راه‌های هوایی گلوی نوزاد بسیار کوچک و باریک هستند و با اشیای بسیار کوچک هم مسدود می‌شوند. مراقب باشید دندان گیری که می‌خرید آنقدر کوچک نباشد که به راحتی در گلوی کودک گیر کند. از طرفی دندان گیر نباید آن قدر بزرگ باشد که کودک نتواند آن را به لثه‌های عقب برساند.

نکته احتیاطی: هر بار که به کودک دندان گیر می‌دهید، آن را خوب بررسی کنید و سپس به کودک بدهید. اگر جایی از آن فرسودگی، شکستگی یا پارگی دارد بررسی کنید. اگر تکه‌ای از آن بشکند و جدا شود ممکن است وارد حلق کودک شود و راه نفس او را ببندد.

دندان گیرهایی که نباید آنها را بخرید
انواع گران‌قیمت دندان گیر که کار خارق‌العاده‌ای انجام نمی‌دهند
بسیاری از انواع دندان گیر فقط سروصدای زیاد به پا کرده‌اند و قیمت‌های بالایی دارند، درحالی‌که از نظر کارایی ممکن است چندان هم عالی نباشند. گران‌قیمت بودن یک دندان گیر لزوما به معنای بهتر بودن آن نیست. برای دندان گیری پول خرج کنید که واقعا کار کند. در ضمن کودک شما مدت زیادی از آنها استفاده نخواهد کرد، بنابراین به‌دنبال گران‌ترین دندان گیر نباشید.

دندان گیرهایی که ایمن نیستند
متأسفانه بسیاری از محصولاتی که به این منظور تولید می‌شوند ناایمن هستند. برخی از دندان گیرها، پستانک‌ها و لوازم کودک از موادی تهیه می‌شود که حاوی بیسفنول آ (در محصولات پلاستیکی)، فتالات و مواد سمی هستند و او را در معرض بیماری‌های خطرناکی قرار می‌دهند. بنابراین درباره محصولی که می‌خرید خوب تحقیق کنید. برندهای معتبر در این زمینه را بشناسید و از آنها خرید کنید. برندهای معتبر از این مواد خطرناک در محصول‌شان استفاده نمی‌کنند.

دندان گیرهایی که به سختی تمیز می‌شوند
دندان گیر بارها ممکن است از دست کودک بیفتد و آلوده شود. دندان گیر باید به سرعت و به آسانی تمیز و ضدعفونی شود.

 

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *